Γενικη Συνέλευση

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 17ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

 

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Γ.Σ.Π. Κ. ΔΩΡΟΥ Μ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 17 ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Αγαπητά Μέλη,

Σας καλωσορίζω στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Έχουμε συμπληρώσει 110 χρόνια ζωής στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Σ' αυτά τα 110 χρόνια η προσφορά του Γ.Σ.Π. αναγνωρίστηκε από όλους και ο Σύλλογος μας έχει καταξιωθεί σε όλο τον Ελληνικό χώρο.

Αυτή ίσως η καταξίωση είναι η ανταμοιβή προς τους διοικούντες το Γ.Σ.Π., τα μέλη του αλλά κυρίως τους αθλητές και τους προπονητές του.

Εάν κάποιος επιχειρήσει μια σύντομη αναδρομή σ' αυτά τα 110 χρόνια θα δει και θα σημειώσει ονόματα αθλητών που έχουν με τη παρουσία, το ήθος, και τις επιδόσεις τους σημαδέψει την ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού.

Κάποιους από αυτούς τους αθλητές τιμήσαμε στους εορτασμούς των 100 χρόνων του συλλόγου μας και κάποιους πριν από λίγους μήνες στις εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια ζωής του Γ.Σ.Π. Στα πρόσωπα αυτών των αθλητών έχουν τιμηθεί όλοι οι άλλοι αθλητές οι οποίοι κατά καιρούς έχουν αγωνιστεί με το σύλλογο μας.

Στα πρόσωπα τους ο Γ.Σ.Π. και γενικά ο αθλητισμός της Κύπρου εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τα όσα έχουν προσφέρει.

Στον υπό ανασκόπηση χρόνο ο Γ.Σ.Π. πρώτευσε στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Γυναικών, το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Νεανίδων, το Παγκύπριο Πρωτάθλημα κάτω των 17 ετών (Κοριτσιών), το Παγκύπριο Εαρινό Πρωτάθλημα “ T α Μάτσεια ”, τόσο στην κατηγορία Ανδρών, όσο και την κατηγορία Γυναικών και το Παγκύπριο Πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου στις κατηγορίες Ανδρών, Γυναικών, Νεανίδων, Αγοριών και Κοριτσιών. Κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών, το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Εφήβων και το Παγκύπριο Πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου στην κατηγορία Εφήβων. Η προσπάθεια και η εργασία που γίνεται στο στίβο είναι συνεχής και συστηματική.

Ο Γ.Σ.Π. αυτή τη στιγμή απασχολεί 19 προπονητές. Όλοι οι προπονητές υπήρξαν Πρωταθλητές του στίβου, είναι δικά μας παιδιά που έχουν βγει από το Γ.Σ.Π., και αγαπούν τον κλασσικό αθλητισμό και το σύλλογο μας. Για να αντιληφθεί κάποιος τον τρόπο που καλλιεργεί το στίβο ο Γ.Σ.Π., καλό είναι να περάσει ένα απόγευμα από εδώ. Θα μείνει έκπληκτος με το πόσα παιδιά όλων των ηλικιών απασχολούνται με το στίβο. Πιστεύω ότι τις άριστες εγκαταστάσεις που έχουμε αποκτήσει, τις εκμεταλλεύονται με το καλύτερο τρόπο οι αθλητές. Σε τελευταία ανάλυση γι' αυτούς γίνονται τα γήπεδα και σ' αυτούς ανήκουν.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος.

Πέρσι τέτοια εποχή, που ήταν και η Ολυμπιακή Χρονιά, έλεγα ότι ο κλασσικός αθλητισμός είναι πολύ δύσκολος γι' αυτό και λίγοι το καταλαβαίνουν και αυτούς τους λίγους κάποιοι νεοφανείς, με τις ενέργειες τους, τους απομακρύνουν. Ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που ασχολούνται σοβαρά και μπορούν να εκφέρουν σωστή άποψη. Οι πολλοί που έγιναν ειδήμονες λόγω της επικαιρότητας των Ολυμπιακών αγώνων και έβγαιναν στις τηλεοράσεις και στις εφημερίδες και μας μιλούσαν για απαγορευμένες ουσίες για σχεδιασμούς και Ολυμπιονίκες ευτυχώς εξαφανίστηκαν.

Δυστυχώς όμως μαζί τους εξαφανίστηκε και το ενδιαφέρον για το στίβο και ειδικά από το Κ.Ο.Α., που έχει και την ευθύνη έναντι της Ομοσπονδίας Στίβου και των Γυμναστικών Συλλόγων. Φέτος έγιναν οι Παγκύπριοι Αγώνες χωρίς τη παρουσία επισήμων και όπως πάντοτε χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Φαίνεται ότι είδαν τόσους πολλούς Ολυμπιονίκες το περασμένο χρόνο που δεν εχρειάζετο να δουν κατώτερους αθλητές φέτος. Δυστυχώς στο Εθνικό Στάδιο της Κύπρου δεν χρειάζεται αεροπλάνο για να έρθει κάποιος και γι' αυτό ίσως δεν αποτέλεσε τόπο προορισμού των επισήμων.

Αναμένουν όλοι να κάμνουν αθλητισμό οι Γυμναστικοί Σύλλογοι και να απολαμβάνουν οι ίδιοι τις διακρίσεις. Αρκούνται στην εύκολη κριτική και τον μηδενισμό και δεν προβληματίζονται οι ίδιοι εάν έχουν εκπληρώσει έστω και μικρό μέρος από τις υποχρεώσεις τους. Θέλουν να συνοδεύουν τους αθλητές μας στο εξωτερικό, να βγαίνουν για δηλώσεις, αλλά όταν επιστρέφουν πίσω να ξεχνούν ότι όλο το χρόνο αυτοί οι αθλητές προπονούνται και κάποιοι τους παρέχουν τα αναγκαία εφόδια για να μένουν στον αθλητισμό. Το έχω αναφέρει και στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω και σήμερα . Οι σχεδιασμοί που έχει ο Κ.Ο.Α. για τον αθλητισμό, πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να δοθούν κίνητρα σε αθλητές μικρότερων ηλικιών, πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των προπονητών αν θέλουμε να μικρύνουμε τις αποστάσεις από τις άλλες χώρες. Κυρίως όμως πρέπει να γίνουν σχεδιασμοί για την επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών, ώστε αυτοί να μένουν στο στίβο διότι η διάκριση στο στίβο είναι δύσκολη και σπάνια σε αντίθεση με τα άλλα αθλήματα.

Οι σχεδιασμοί για το στίβο έγιναν πριν μερικές δεκαετίες και ο Κ.Ο.Α. συνεχίζει να προχωρεί με αυτούς τους σχεδιασμούς. Οι αθλητές έχουν τις ικανότητες και μπορούν να διακριθούν απλώς δε βοηθούνται ανάλογα από την πολιτεία όταν έχουν την ανάγκη. Όταν από έφηβοι γίνονται άνδρες. Απόδειξη τούτον είναι οι πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες των αθλητών μας στις νεαρές ηλικίες. Ελπίζω να δοθούν τα ανάλογα κίνητρα σ' αυτούς τους αθλητές ώστε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο για να φέρουν καλύτερες επιδόσεις.

Στη φετινή χρονιά στους Παγκύπριους αγώνες είχαμε και πάλι τη συμμετοχή των Τουρκοκύπριων αθλητών με τα χρώματα του Γ.Σ.Π. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε συνέχεια στην συμμετοχή των Τουρκοκύπριων και ήδη λόγω του Γ.Σ.Π. η Ομοσπονδία Στίβου εμφανίζεται σε αγώνες του εξωτερικού και με Τουρκοκύπριους αθλητές.

Τη σημασία αυτής της συμμετοχής την αντελήφθησαν αίφνης και κάποιοι από τους κρατικούς αξιωματούχους και αντί να κρατήσουν τους ίδιους χαμηλούς τόνους που εκράτησε ο Γ.Σ.Π. άρχισαν τις πομπώδεις δηλώσεις με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν πρόβλημα στους ίδιους τους Τουρκοκύπριους αθλητές και στο προπονητή τους και να κινδυνεύει τώρα όλη η προσπάθεια μας να ναυαγήσει.

Τέτοια θέματα είναι πολύ λεπτά, χρήζουν προσεκτικού χειρισμού και η υπερβολική προβολή φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Ελπίζουμε ήδη να μην έχουν καταστρέψει ότι έχουμε κτίσει τα τελευταία χρόνια.

Πριν κλείσω τη λογοδοσία μου για το στίβο θα μου επιτρέψετε να πω και αυτά τα λίγα ακόμη.

Ο Γ.Σ.Π. είναι Γυμναστικός Σύλλογος, υπάρχει για να εξυπηρετεί τον κλασσικό αθλητισμό, μέσω του κλασσικού αθλητισμού έχει καταξιωθεί και οι περισσότεροι από τη διοίκηση και τα μέλη του έχουν μεγάλη πείρα στο στίβο.

Είναι καλό για το αθλητισμό του τόπου μας αυτοί που διορίζονται κατά καιρούς σε διάφορες θέσεις από τη Κυβέρνηση, να ακούν και τις απόψεις των Γυμναστικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας Στίβου, πολλά έχουν να κερδίσουν και λίγα να χάσουν.

Εμείς θα είμαστε πάντοτε στην διάθεση τους.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το γήπεδο του ποδοσφαίρου κατά την φετινή περίοδο χρησιμοποιείται από τα τρία σωματεία της Λευκωσίας ΑΠΟΕΛ ΟΜΟΝΟΙΑ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.

Για τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις το γήπεδο εδηλώθη ως έδρα και από το προσφυγικό σωματείο της ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ. Το γήπεδο ακόμη χρησιμοποιείται για τους αγώνες της Εθνικής Κύπρου.

Παρά τη μεγάλη χρήση που έχει το γήπεδο, ο χορτοτάπητας του είναι σε άριστη κατάσταση και γενικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ λίγα. Μικρά προβλήματα που δημιουργούνται ως προς την χρήση του γηπέδου αλλά και των βοηθητικών γηπέδων επιλύονται αμέσως σε πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης από την διαχειριστική επιτροπή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει το γήπεδο είναι οι προσβάσεις προς αυτό και ειδικά η κατασκευή του δρόμου που θα ενώσει το χώρο της στάθμευσης του Γ.Σ.Π. με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού. Το θέμα είναι γνωστό στα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία ως συνήθως μένουν μόνο στις υποσχέσεις, χωρίς να κάμνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ελπίζω κάποτε να αφήσουν τις υποσχέσεις και να προχωρήσουν στην επίλυση του θέματος.

Οι ξενώνες που αναγείρονται ελπίζεται να είναι έτοιμοι μέχρι τέλους του χρόνου.

Παρά την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε ελπίζουμε έστω και τώρα να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και οι ξενώνες να παραδοθούν σύντομα στους αθλητές. Πιστεύω ότι το έργο θα βοηθήσει τον αθλητισμό και με σωστή διαχείριση και οργάνωση θα ανταποκριθεί πλήρως στο σκοπό που αναγείρεται.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Λεπτομερή ανάλυση των οικονομικών του Συλλόγου θα δείτε στις οικονομικές καταστάσεις που έχουν ετοιμαστεί από τον ελεγκτικό οίκο Deloitte τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε σε σχέση με τις οικονομικές καταστάσεις είμαι έτοιμος να δώσω απαντήσεις τόσο εγώ όσο και οι ελεγκτές του Συλλόγου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Τέλος θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω τους αθλητές και προπονητές του Συλλόγου μας, που θυσιάζοντας πολύτιμο χρόνο από την προσωπική τους ζωή και την εργασία τους, κρατούν το Γ.Σ.Π. ψηλά στο χώρο του αθλητισμού.

Ευχαριστίες ιδιαίτερες στο Γενικό διευθυντή και το προσωπικό του Γ.Σ.Π. για τη μεγάλη προσπάθεια τους να λειτουργήσει σωστά το αθλητικό μας κέντρο.

Ευχαριστίες ιδιαίτερα στα τρία σωματεία της Λευκωσίας ΑΠΟΕΛ, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, αλλά και τη διαχειριστική επιτροπή του σταδίου, για την άψογη συνεργασία.

Ευχαριστίες στο Κ.Ο.Α. Ευελπιστούμε ότι θα ακούσει τις θέσεις μας. Πολλά έχει να κερδίσει από ένα σύλλογο που καλλιεργεί το Στίβο για 110 Χρόνια.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Στίβου, αποτελείται από τους Γυμναστικούς Συλλόγους. Η συνεργασία είναι πολύ καλή διότι ο στόχος είναι κοινός.

Εκείνο που προβληματίζει ουσιαστικά είναι εάν η Ομοσπονδία του Στίβου με τις επιχορηγήσεις που τις δίδονται μπορεί να ολοκληρώσει τους προγραμματισμούς του. Για το καλό του στίβου πρέπει αμέσως να υποβάλει τους προγραμματισμούς της στον Κ.Ο.Α. για τις προσεχείς μεγάλες διοργανώσεις και να δούμε σε τι στοχεύουμε . Έστω και μακροπρόθεσμα.

Ευχαριστίες επίσης στον χορηγό αθλητικού υλικού για τους αθλητές του Συλλόγου, την εταιρεία Βάσος Ηλιάδης με την οποία έχουμε συμβληθεί για τη χρησιμοποίηση αθλητικού υλικού NIKE .

Άφησα τελευταίους τους συνεργάτες μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, διότι πιστεύω ότι δικαιούνται κάτι περισσότερο από απλές ευχαριστίες. Μαζί μέσα από συλλογική προσπάθεια και εποικοδομητικό διάλογο πιστεύω ότι έχουμε φθάσει στο ζηλευτό σημείο που είμαστε σήμερα.

Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.

 

Δώρος Μ. Ιωαννίδης

Πρόεδρος Γ.Σ.Π.