Γενικη Συνέλευση

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 16ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006

 

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΓΣΠ Κ. ΔΩΡΟΥ Μ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 16ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αγαπητά Μέλη,

Σας καλωσορίζω στη Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.  

Η χρονιά που μας πέρασε  ήταν από τις καλύτερες του συλλόγου μας.

Ο Γ.Σ.Π. ανεδείχθη  πολυνίκης σύλλογος και κυριολεκτικά απέδειξε ότι αποτελεί τη βάση και τη ραχοκοκαλιά του Κυπριακού   Αθλητισμού στο στίβο.

Στο υπό ανασκόπηση χρόνο ο Γ.Σ.Π. πρώτευσε στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών, το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Γυναικών, το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Νεανίδων, το Παγκύπριο   Πρωτάθλημα   κάτω των 17 ετών (Κοριτσιών), το Παγκύπριο Εαρινό Πρωτάθλημα «Τα Μάτσεια», τόσο στην κατηγορία   Ανδρών, όσο και την κατηγορία Γυναικών και το Παγκύπριο Πρωτάθλημα ανώμαλου   δρόμου σ' όλες τις κατηγορίες (Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων, Αγοριών και Κοριτσιών). Στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Εφήβων και το Παγκύπριο Πρωτάθλημα   κάτω των 17 ετών (Αγοριών), κατέλαβε την τρίτη θέση. Στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών και στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα   Γυναικών, ο Γ.Σ.Π., ύστερα   από είκοσι πέντε χρόνια (1981), κατήγαγε περιφανή νίκη, πρωτεύσας και στις δύο κατηγορίες.

Η προσπάθεια που γίνεται είναι συνεχής. Το στάδιο μας έχει γίνει   πραγματικά το κέντρο του κλασσικού αθλητισμού.

Καθημερινά εκατοντάδες αθλητές γυμνάζονται στις εγκαταστάσεις του Γ.Σ.Π. Στις ακαδημίες μας κάθε χρόνο εγγράφονται και νέοι αθλητές. Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα. Πιστεύω ότι σήμερα μετά από προσπάθεια πολλών   δεκαετιών έχουμε καταφέρει   να φέρουμε   το Γ.Σ.Π. εκεί που του αξίζει.

Έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα σύλλογο ο οποίος προσφέρει τα πάντα στους αθλητές του και δεν έχει να ζηλέψει   σε τίποτα   από άλλους Ευρωπαϊκούς συλλόγους που καλλιεργούν το κλασσικό αθλητισμό.

Έχω πει και παλαιότερα σε άλλες λογοδοσίες μου το επαναλαμβάνω και φέτος.

Για να αντιληφθεί κάποιος τα λεγόμενα μου και το τρόπο που καλλιεργεί το στίβο ο ΓΣΠ καλό είναι να περάσει ένα απόγευμα από εδώ. Θα μείνει έκπληκτος   με το πόσα παιδιά όλων των ηλικιών ασχολούνται με το στίβο.

Καλώ όλους τους φιλάθλους, τους αγνούς φιλάθλους, καλώ τα μέλη   του Γ.Σ.Π, τους παλαιούς αθλητές μας να έρχονται   στους αγώνες   στίβου.   Οι αθλητές χρειάζονται το χειροκρότημα τους, χρειάζονται τη ζεστασιά τους.

Είναι κρίμα   τόσες προσπάθειες   να γίνονται μπροστά σε άδειες εξέδρες.

Η απουσία του κόσμου δεν δίνει κουράγιο στους αθλητές, αντίθετα απογοήτευση τους προσφέρει.   Δυστυχώς εδώ έρχομαι να προσθέσω ότι οι άδειες κερκίδες στο στίβο αποτελούν φαινόμενο κυρίως Κυπριακό.   Στις άλλες χώρες   σε αγώνες   στίβου πάντοτε οι κερκίδες είναι γεμάτες.

Ο Γ.Σ.Π προβληματίζεται από αυτό το γεγονός.   Μέσα στις σκέψεις   και τις εισηγήσεις μας είναι   η αναβάθμιση των Παγκύπριων   αγώνων όπου θα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι πρωταθλητές στίβου και όπου θα υπάρξει και περιορισμός ως προς τη συμμετοχή.  

Επίσης ο ΓΣΠ πολύ σύντομα θα αποταθεί στους παλαιούς πρωταθλητές και τους αθλητές του για να τους συγκροτήσει σε σώμα και να τους δώσει κίνητρα   ώστε μετά τον τερματισμό της καριέρας τους να συνεχίζουν   στο αθλητισμό ή έστω να παραμένουν στον Γ.Σ.Π.

Πριν κλείσω την λογοδοσία μου σε σχέση με το στίβο   θέλω να απευθυνθώ στους ίδιους τους αθλητές αλλά και τους προπονητές τους.

Γνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν και γνωρίζουμε ότι η διάκριση στο στίβο είναι δύσκολη και έρχεται μόνο μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης και σκληρής προπόνησης.

Εμείς θα τους προσφέρουμε   ότι καλύτερο μπορούμε και θα είμαστε πάντοτε δίπλα τους.

Τόσο τους νεαρούς αθλητές μας, όσο και τους πρωταθλητές μας οι οποίοι στελεχώνουν τις Εθνικές ομάδες Στίβου όλων των κατηγοριών   και που τη χρονιά που μας πέρασε έχουν διακριθεί σε πολλές διεθνείς   συναντήσεις και έχουν κάμει όλη τη Κύπρο περήφανη με τις νίκες τους, τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Ο Γ.Σ.Π. πάντοτε θα τους συμπαρίσταται.

Ο Γ.Σ.Π συνέχισε να έχει στις τάξεις του Τουρκοκύπριους αθλητές.

Εδώ θέλω να παρατηρήσω ότι οι Ελληνοκύπριοι αθλητές τους έχουν αγκαλιάσει με μεγάλη   χαρά, έχουν γίνει φίλοι   μ' αυτούς και τους βοηθούν στη προσπάθεια τους. Μ' αυτό το τρόπο έχουμε   αποδείξει ότι ο αθλητισμός ενώνει.   Ενώνει ακόμα περισσότερο τους αθλητές οι οποίοι   είναι στη ίδια πόλη τη Λευκωσία, έστω   και εάν αυτή είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ο Γ.Σ.Π υπάρχει για να προάγει το αθλητισμό, αυτός είναι ο κύριος στόχος και σκοπός του και πιστεύω απόλυτα ότι τον επιτυγχάνει με το καλύτερο τρόπο.

Πρόσφατα ανανεώθηκε και η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ.   Λέγω   ανανεώθηκε διότι βασικά η ηγεσία του παρέμεινε η ίδια παρά την είσοδο   κάποιων νέων αξιόλογων προσώπων στους οποίους ευχόμαστε κάθε   επιτυχία.

Απλά σέ αυτούς   που τώρα έχουν διοριστεί   στο συμβούλιο του ΚΟΑ, ευελπιστούμε ότι με τη παρουσία τους θα συνδράμουν ώστε ο Κ.Ο.Α να εκπληρώσει τους σκοπούς του.

Ίσως κάποιοι περιμένουν περισσότερα από όσα ο ΚΟΑ μπορεί να προσφέρει, ίσως ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα.

Πέρσι στη λογοδοσία μου είχα κάμει διάφορες εισηγήσεις για θέματα   καθαρά κλασσικού αθλητισμού.   Δυστυχώς ούτε οι εισηγήσεις μου άρεσαν, ούτε και η οποιαδήποτε κριτική μου.

Πρόσφατα σε μια έκδοση   του ΚΟΑ    είδα να πανηγυρίζουν για τα μετάλλια που πήραμε στους ΑΜΚΕ και τους Μεσογειακούς Αγώνες.   Δυστυχώς αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα,   κάποιοι ακόμα νομίζουν   ότι οι αθλητές   γίνονται σε λίγες μέρες.   Δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν πόσες προσπάθειες και πόσα χρόνια χρειάζονται για να βγει ένα αθλητής. Και είναι οι Γυμναστικοί Σύλλογοι που για πάνω από εκατό χρόνια καλλιεργούν και συντηρούν σχεδόν από μόνοι τους τον στίβο. Κάτι που πράττουν και λαμβάνουν μηδενική αναγνώριση και ελάχιστη βοήθεια.

Πρέπει   να κατανοήσουν   όλοι, όταν επιδιώκουν δημόσια   αξιώματα, έστω και δια του διορισμού, ότι υπάγονται σε κριτική.   Ουδείς είναι υπεράνω κριτικής   και ουδείς είναι αλάνθαστος.   Και όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, κάποιοι   έπρεπε   να επιδιώκουν   και τη κριτική και της εισηγήσεις από το Γ.Σ.Π., από ένα σύλλογο που έχει ιστορία πέραν των 110 χρόνων στο κλασσικό αθλητισμό.

Είναι γι' αυτό το λόγο που η εισήγηση μου σε σχέση με το αθλητισμό γενικά απευθύνεται πλέον στην ίδια την Κυβέρνηση και όχι στο ΚΟΑ.

Πιστεύω   ότι ο ΚΟΑ έχει εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο έχει ιδρυθεί.   Με την σημερινή του μορφή, τη μορφή του ημικρατικού οργανισμού, με πολυμελές   συμβούλιο, που αποτελείται από άτομα που έχουν τις δικές τους εργασίες σαν κύρια απασχόληση, δεν μπορεί πλέον να προσφέρει,   όσα τουλάχιστο αναμένονται   από αυτό.

Δυστυχώς δεν επιτρέπεται η δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου αθλητισμού.   Μπορεί όμως να υπαχθεί   ξεχωριστή υπηρεσία   στο Υπουργείο Παιδείας, που έχει ήδη την ευθύνη του μαθητικού αθλητισμού.

Δεν μπορεί να αναμένουμε από ανθρώπους, οι οποίοι έχουν   τις δικές τους δουλειές, τα δικά τους προβλήματα, όταν διορίζονται στο ΚΟΑ, να θυσιάζουν όλο το χρόνο τους και μάλιστα χωρίς αντιμισθία για να επιλύσουν τα προβλήματα του αθλητισμού.

Είναι   γι' αυτό που πιστεύω   απόλυτα ότι ο ΚΟΑ   σαν ημικρατικός οργανισμός   με ερασιτεχνικό συμβούλιο, και με δεδομένη την καλή θέληση, δεν μπορεί πλέον να προσφέρει.

Σήμερα που τα σωματεία μετατρέπονται σε εταιρείες, που οι αθλητές κερδίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά, που τα πάντα   τοποθετούνται σε επαγγελματική βάση, εμείς δεν μπορεί   να περιμένουμε από ένα ερασιτεχνικό συμβούλιο να διοικήσει τον αθλητισμό και να κάμει πολιτική.

Είναι γι' αυτούς τους λόγους που θέτω για προβληματισμό την αλλαγή της δομής του αθλητισμού μας.                                                                                 

Είναι ποτέ δυνατό να αναμένει   κάποιος   από ένα άνθρωπο   ο οποίος έχει σαν κύρια απασχόληση   την εργασία του, να την εγκαταλείψει, διότι   αίφνης έχει διοριστεί στο συμβούλιο του ΚΟΑ, έστω και εάν ο ίδιος το επεδίωξε.

Η πιο πάνω εισήγηση μου δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα που έχουν διοριστεί στον ΚΟΑ, ούτε και με τις ικανότητες   τους αλλά έχει σχέση με την ίδια την δομή του ΚΟΑ, αλλά και τα αποτελέσματα του, τα οποία όντως   στη τριετία που μας πέρασε ήσαν πολύ φτωχά, έστω και εάν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν, έστω και εάν κάποια από τα μέλη του ΚΟΑ δίδουν το καλύτερο εαυτό τους, γεγονός που είναι προς πίστη τους.

Εάν σ' αυτό το στάδιο δεν μπορεί να προχωρήσει ο ολικός σχεδιασμός   για να αλλάξει η δομή του ΚΟΑ ας θεσμοθετηθεί τουλάχιστο   το ασυμβίβαστο του Προέδρου του ΚΟΑ, ο οποίος θα αναλάβει   ως εκτελεστικός πρόεδρος και ας του δοθούν μεγαλύτερες εξουσίες με τροποποίηση του νόμου.

Ένα είναι βέβαιο κατά τη γνώμη μου, ο ΚΟΑ με την σημερινή   του μορφή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες του αθλητισμού και τούτο έχει να κάνει με τη δομή του και τη φιλοσοφία λειτουργίας του και είναι ανεξάρτητο από τα πρόσωπα που διορίζονται στο συμβούλιο του.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το γήπεδο του ποδοσφαίρου και κατά την φετινή περίοδο χρησιμοποιείται από τα τρία σωματεία της Λευκωσίας ΑΠΟΕΛ, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.

Για τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε ως έδρα και από τον Απόλλωνα Λεμεσού και από το προσφυγικό σωματείο του Εθνικού Άχνας.

Το γήπεδο   ακόμη χρησιμοποιείται και για τους αγώνες της Εθνικής Κύπρου.

Δυστυχώς παρά την καλή διάθεση που έχουμε να δίδουμε στο γήπεδο σε όποιο σύλλογο μας το ζητήσει   για να αγωνιστεί στη Ευρώπη, δεν τύχαμε της ίδιας θετικής ανταπόκρισης από αυτούς που φιλοξενήσαμε.   Είναι με λύπη που το λέγω.   Αντί να μας ευχαριστήσουν μας ύβρισαν, αντί να σεβαστούν τη φιλοξενία που τους   προσφέραμε εξαπέλυσαν μύδρους   και κατηγορίες   εναντίον μας για να δικαιολογήσουν πιθανόν δικές τους αποτυχίες.   Ακόμα και σήμερα αναμένω από αυτούς να ανακαλέσουν τα όσα είπαν και έκαμαν το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Παρά τη μεγάλη χρήση που έχει το γήπεδο, ο χορτοτάπητας του είναι σε   άριστη κατάσταση και γενικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ λίγα.

Μικρά   προβλήματα που δημιουργούνται ως προς την χρήση του γηπέδου αλλά και των βοηθητικών γηπέδων επιλύονται αμέσως   σε πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης με τα σωματεία.

Θα επαναλαμβάνω   ακόμα μιά φορά ότι το μεγαλύτερο   πρόβλημα που έχει το γήπεδο είναι οι προσβάσεις προς αυτό και ειδικά   η κατασκευή του δρόμου που θα ενώσει   το χώρο της στάθμευσης   του Γ.Σ.Π. με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας   - Λεμεσού.   Το θέμα   είναι γνωστό στα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία ως συνήθως   μένουν μόνο στις υποσχέσεις, χωρίς να κάμνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ελπίζω κάποτε να αφήσουν τις υποσχέσεις και να προχωρήσουν στην επίλυση του θέματος.

ΞΕΝΩΝΕΣ

Οι ξενώνες που αναγείρονται δυστυχώς δεν έχουν περατωθεί ακόμα με αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνο   το ΚΟΑ.   Επειδή έχω ζητήσει την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίλυση   του όλου προβλήματος, ο οποίος ανταποκρίθηκε   αμέσως, και γι' αυτό   τον ευχαριστώ ιδιαίτερα, δεν θα επεκταθώ επί του θέματος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Λεπτομερή ανάλυση των οικονομικών του Συλλόγου θα δείτε στις οικονομικές καταστάσεις που έχουν ετοιμαστεί από τον ελεγκτικό οίκο Deloitte τους οποίους   ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε σε σχέση με τις οικονομικές καταστάσεις είμαι έτοιμος να δώσω απαντήσεις τόσο εγώ όσο και οι ελεγκτές του Συλλόγου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Τέλος θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω ξανά τους   αθλητές και προπονητές   του Συλλόγου μας, που θυσιάζοντας πολύτιμο χρόνο από την προσωπική τους ζωή και την εργασία τους, κρατούν το Γ.Σ.Π. ψηλά στο χώρο του αθλητισμού.   Είναι προς πίστη   τούς και πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους.

Ευχαριστίες ιδιαίτερες στο Γενικό Διευθυντή και το προσωπικό του Γ.Σ.Π. για τη μεγάλη προσπάθεια τους να λειτουργήσει σωστά τόσο ο σύλλογος, όσο και το αθλητικό μας κέντρο.

Εδώ θέλω να κάμω γνωστό ότι λόγω της συμμετοχής του ΑΠΟΕΛ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και την παρουσία του Απόλλωνα   Λεμεσού και του Εθνικού Άχνας, εργάστηκαν   όλο το καλοκαίρι χωρίς διακοπή και διακοπές.

Οι εκθέσεις των παρατηρητών της ΟΥΕΦΑ ήταν σύμφωνα με την ίδια την ΟΥΕΦΑ κολακευτικές για το στάδιο και τις διαδικασίες του, και χαρακτήριζαν τη διοργάνωση δύσκολων αγώνων εξαίρετη.

Ευχαριστίες ιδιαίτερα στα τρία   σωματεία της Λευκωσίας ΑΠΟΕΛ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά και τη διαχειριστική επιτροπή   του σταδίου, για την άψογη συνεργασία.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Στίβου, αποτελείται από τους Γυμναστικούς Συλλόγους.   Η   συνεργασία είναι πολύ   καλή διότι ο στόχος είναι κοινός.

Εκείνο που προβληματίζει ουσιαστικά είναι εάν η Ομοσπονδία   του Στίβου   με τις επιχορηγήσεις   που τις δίδονται   μπορεί να ολοκληρώσει τους προγραμματισμούς του.   Για το καλό του στίβου πρέπει   αμέσως   να υποβάλει τους προγραμματισμούς   της στον Κ.Ο.Α. για τις προσεχείς   μεγάλες διοργανώσεις και να δούμε σε τι στοχεύουμε.

Έχω αφήσει τελευταίους τους συνεργάτες μου στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η μεταξύ μας συνεργασία ήταν άριστη και τα προβλήματα επιλύοντο κατόπιν γόνιμου διάλογου. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Επειδή έχω πει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής αναμένω τη κριτική και τις παρατηρήσεις σας.

 

Ευχαριστώ.

Δώρος Μ. Ιωαννίδης

Πρόεδρος Γ.Σ.Π.