Γενικη Συνέλευση

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 19ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΓΣΠ Κ. ΔΩΡΟΥ Μ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 19ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αγαπητά Μέλη,

Σας καλωσορίζω στη Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.  

Στη χρονιά που μας πέρασε ο σύλλογος μας συνέχισε τις επιτυχίες των τελευταίων χρόνων.

Ο Γ.Σ.Π. αναδείχθη   πολυνίκης σύλλογος και κυριολεκτικά απέδειξε   ότι αποτελεί τη βάση   και τη ραχοκοκαλιά του Κυπριακού Κλασσικού Αθλητισμού.

Στον υπό ανασκόπηση χρόνο ο Γ.Σ.Π. πρώτευσε στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών, το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Γυναικών, το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Νεανίδων, το Παγκύπριο   Πρωτάθλημα   κάτω των 17 ετών (Αγοριών), το Παγκύπριο Εαρινό Πρωτάθλημα «Τα Μάτσεια», τόσο στην κατηγορία   Ανδρών, όσο και την κατηγορία Γυναικών και το Παγκύπριο Πρωτάθλημα ανώμαλου   δρόμου στις κατηγορίες Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων, Αγοριών και   Κοριτσιών.

Η προσπάθεια που γίνεται είναι συνεχής.   Το στάδιο μας έχει γίνει   πραγματικά το κέντρο του κλασσικού αθλητισμού.

Καθημερινά εκατοντάδες αθλητές γυμνάζονται στις εγκαταστάσεις του Γ.Σ.Π. Στις ακαδημίες μας κάθε χρόνο εγγράφονται και νέοι αθλητές. Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα. Πιστεύω ότι μετά από προσπάθειες πολλών   δεκαετιών έχουμε καταφέρει   να φέρουμε   το Γ.Σ.Π. εκεί που του αξίζει.

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια στο Έφορο Στίβου κ. Ντίνο Μιχαηλίδη.

Έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα σύλλογο ο οποίος προσφέρει τα πάντα στους αθλητές του και δεν έχει να ζηλέψει   σε τίποτα   από άλλους Ευρωπαϊκούς συλλόγους που καλλιεργούν το κλασσικό αθλητισμό.

Έχω πει και παλαιότερα σε άλλες λογοδοσίες μου το επαναλαμβάνω και φέτος.

Για να αντιληφθεί κάποιος τα λεγόμενα μου και το τρόπο που καλλιεργεί το στίβο ο ΓΣΠ καλό είναι να περάσει ένα απόγευμα από εδώ. Θα μείνει έκπληκτος   με το πόσα παιδιά όλων των ηλικιών ασχολούνται με το στίβο.

Καλώ όλους τους φιλάθλους, τους αγνούς φιλάθλους, καλώ τα μέλη   του Γ.Σ.Π, τους παλαιούς αθλητές μας να έρχονται   στους αγώνες   στίβου.   Οι αθλητές χρειάζονται το χειροκρότημα τους, χρειάζονται τη ζεστασιά τους.

Φέτος στους Παγκύπριους Αγώνες που διοργανώσαμε στο στάδιο του Στίβου, είχαμε για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες μαζική παρουσία των φιλάθλων. Μπορώ να πώ ότι ήσαν οι καλύτεροι αγώνες στίβου που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Το θαυμάσιο στάδιο του στίβου, οι έξοχες επιδόσεις των αθλητών και το θερμό χειροκρότημα των φιλάθλων έδωσαν στις δύο μέρες των Παγκύπριων Αγώνων ένα ξεχωριστό μήνυμα. Το μήνυμα της αγάπης του κλασσικού αθλητισμού από τους Κύπριους. Το μήνυμα ότι αξίζει να καλλιεργούμε το κλασσικό αθλητισμό παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα.

Ο Γ.Σ.Π. θα συνεχίσει τη προσπάθεια του για αναβάθμιση των Παγκύπριων Αγώνων ώστε να φθάσουμε και να σταθεροποιηθούμε στα επιθυμητά πλαίσια. Εδώ θέλω να συγχαρώ τους παλαιούς πρωταθλητές, τους βετεράνους μας, που βοήθησαν στη διοργάνωση των Παγκύπριων Αγώνων.

Πριν κλείσω την λογοδοσία μου σε σχέση με το στίβο   θέλω να απευθυνθώ στους ίδιους τους αθλητές αλλά και τους προπονητές τους.

Γνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν και γνωρίζουμε ότι η διάκριση στο στίβο είναι δύσκολη και έρχεται μόνο μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης και σκληρής προπόνησης.

Εμείς θα συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε   ότι καλύτερο μπορούμε και θα είμαστε πάντοτε δίπλα τους.

Τόσο τους νεαρούς αθλητές μας, όσο και τους πρωταθλητές μας, οι οποίοι στελεχώνουν τις Εθνικές ομάδες Στίβου όλων των κατηγοριών   και που τη χρονιά που μας πέρασε έχουν διακριθεί σε πολλές διεθνείς   συναντήσεις και έχουν κάμει όλη τη Κύπρο περήφανη με τις νίκες τους, τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο αθλητή μας Απόστολο Παρέλλη για τη επιτυχία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 χρόνων και τη κατάκτηση της τρίτης θέσης. Η διάκριση του αποτελεί τεράστια επιτυχία για τη Κύπρο. Είναι αυτές οι επιτυχίες που προβάλλουν τη πατρίδα μας.

Ο Γ.Σ.Π συνέχισε να έχει στις τάξεις του Τουρκοκύπριους αθλητές.

Εδώ θέλω να παρατηρήσω ότι οι Ελληνοκύπριοι αθλητές τους έχουν αγκαλιάσει με μεγάλη   χαρά, έχουν γίνει φίλοι   μ' αυτούς και τους βοηθούν στη προσπάθεια τους. Μ' αυτό το τρόπο έχουμε   αποδείξει ότι ο αθλητισμός ενώνει.   Ενώνει ακόμα περισσότερο τους αθλητές οι οποίοι   είναι στη ίδια πόλη τη Λευκωσία, έστω   και εάν αυτή είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ο Γ.Σ.Π υπάρχει για να προάγει το αθλητισμό, αυτός είναι ο κύριος στόχος και σκοπός του και πιστεύω απόλυτα ότι τον επιτυγχάνει με το καλύτερο τρόπο.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το γήπεδο του ποδοσφαίρου και κατά την φετινή περίοδο χρησιμοποιείται από τα τρία σωματεία της Λευκωσίας ΑΠΟΕΛ, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.

Το γήπεδο   ακόμη χρησιμοποιείται και για όλους τους αγώνες της Εθνικής Κύπρου. Κάποιοι αγώνες που θα διεξάγοντο σε άλλα γήπεδα μεταφέρθηκαν και αυτοί στο Γ.Σ.Π. λόγω διαφωνιών της Κ.Ο.Π. και των ιδιοκτητών των γηπέδων.

Λόγω της μεγάλης χρήσης που έχει το γήπεδο, ο χορτοτάπητας άρχισε να έχει κάποια προβλήματα διότι όπως μας εξηγούν οι αρμόδιοι δεν υπάρχει ούτε μια αγωνιστική κενή για να γίνει επανασπορά. Έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της Κ.Ο.Π. και αναμένουμε την απάντηση της.

Ελπίζουμε με τις ενέργειες που γίνονται να μην επεκταθεί το πρόβλημα.

Στο άνω κιγκλίδωμα ανακατασκευάζεται ο χώρος επισήμων και ελπίζουμε να παραδοθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Θα επαναλαμβάνω   ακόμα μια φορά ότι το μεγαλύτερο   πρόβλημα που έχει το γήπεδο είναι οι προσβάσεις προς αυτό και ειδικά   η κατασκευή του δρόμου που θα ενώσει   το χώρο στάθμευσης   του Γ.Σ.Π. με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας   - Λεμεσού.   Το θέμα   είναι γνωστό στα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία ως συνήθως   μένουν μόνο στις υποσχέσεις, χωρίς να κάμνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τώρα που έχουν μεταφερθεί τα πάντα σ' αυτό το χώρο, Νοσοκομείο και Εμπορικά Κέντρα ας αναλογιστούν οι διάφοροι αρμόδιοι τι θα γίνει μέσα στις γιορτές αν μάλιστα συμπέσει να διεξάγεται και ένας μεγάλος αγώνας.

Δυστυχώς για τόσα χρόνια δεν μας άκουσαν ή επέδειξαν αδιαφορία την οποία τώρα θα κληθούν να πληρώσουν οι πάντες.

Ελπίζω κάποτε να αφήσουν τις υποσχέσεις και να προχωρήσουν στην επίλυση του θέματος.

ΞΕΝΩΝΕΣ

Οι ξενώνες που αναγείρονται στο χώρο του Γ.Σ.Π. δυστυχώς δεν έχουν περατωθεί ακόμα με αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνο   το ΚΟΑ. Είχα ζητήσει την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο είχε πάρει συγκεκριμένη απόφαση για την περάτωση του όλου έργου. Δυστυχώς ούτε και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει προχωρήσει.

Αντίθετα μάλιστα γνωστοί κύκλοι οι οποίοι τρέφουν παθολογικό μίσος για το σύλλογο μας, με ανακριβή δημοσιεύματα, είδαν σκάνδαλο στο κτίσιμο των ξενώνων.

Σ' αυτούς αναφέρω αυτά τα λίγα και ας τα κατανοήσουν επιτέλους.

Ο Γ.Σ.Π. δεν είχε και δεν έχει καμία ανάμιξη στη ανέγερση των ξενώνων, ούτε από οικονομικής άποψης ούτε από άποψης σχεδιασμού και αποφάσεων.

Όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν από το Κ.Ο.Α. από την αρχή μέχρι το τέλος.

Προς αυτούς να αποταθούν και από αυτούς να ζητήσουν εξηγήσεις και ευθύνες για το έργο. Ένα έργο που έπρεπε να παραδοθεί πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, δεν θα είναι έτοιμο ούτε πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες τους Πεκίνου.

Ο Γ.Σ.Π. δεν αναμιγνύεται σε σκάνδαλα. Ο Γ.Σ.Π. έχει κτίσει και διαχειρίζεται αυτό το αθλητικό κέντρο χωρίς να υπάρξει καμμιά σκιά, γι' αυτό και δεν φοβάται να λέει και να υποστηρίζει τις απόψεις του. Ίσως κάποιοι να διερωτούνται γιατί οι ξενώνες να αποτελούν περιουσία του Γ.Σ.Π. Σ' αυτούς υπενθυμίζω ότι η γη πάνω στην οποία αναγείρονται οι ξενώνες ανήκει στο Γ.Σ.Π., αυτή ήταν η συμφωνία για να δώσουμε την συγκατάθεση μας για ανέγερση των ξενώνων. Εκτός εάν κάποιοι πιστεύουν στο Τουρκικό Δίκαιο όπου η γη ανήκει σ' αυτούς που κτίζουν σ' αυτή και όχι στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.

Αθλητισμό κάμνει ο Γ.Σ.Π. γι' αυτό και οι ξενώνες έχουν δοθεί στο Γ.Σ.Π. Αθλητισμό δεν κάμνουν κάποιοι επιχειρηματίες τους οποίους τα συμφέροντα δυνατόν να θιχτούν από τη λειτουργία των ξενώνων.

Μάλιστα οι εν λόγω επιχειρηματίες τελευταία ανακάλυψαν ότι δυνατόν οι ξενώνες να μην είναι οικονομικά βιώσιμοι.

Παρά την ύπαρξη μελετών από επαγγελματίες οι οποίοι βεβαιώνουν το αντίθετο, σ' αυτούς λέγω ότι ο αθλητισμός από μόνος του δεν είναι βιώσιμος, γίνεται όμως βιώσιμος μέσα από την προσφορά χιλιάδων αθλητών και παραγόντων γίνεται βιώσιμος μέσα από τα αποτελέσματα των αθλουμένων.

Τα ωφέλη που έχει η κοινωνία μας από το αθλητισμό είναι πολύ μεγαλύτερα. Γι' αυτό μπορούν κάποιοι νεοφανείς στο αθλητισμό να ζητήσουν την γνώμη πρωταθλητών που έμεναν στους ξενώνες και προπονούντο καθημερινά.

Άλλων η προσφορά μετράται μόνο με οικονομικά κριτήρια και κέρδη και άλλων από αξίες που έχουν να κάμουν με την κοινωνία.

Ο Γ.Σ.Π. δεν θα έχει οποιοδήποτε οικονομικό όφελος από τη λειτουργία των ξενώνων. Όφελος όμως μεγάλο θα έχουν οι αθλητές που θα χρησιμοποιούν αυτό το εξαίρετο αθλητικό κέντρο.

Κ.Ο.Α.

Πέρσι στη λογοδοσία μου είχα αναφερθεί στο Κ.Ο.Α. και είχα καταθέσει τις εισηγήσεις μου σε σχέσει με τη δομή και το τρόπο διορισμού των μελών του. Μάλιστα κάποιοι είχαν δυσαρεστηθεί.

Επαναλαμβάνω και πάλιν ότι οι θέσεις μου δεν έχουν να κάμουν με πρόσωπα αλλά με τη δομή του Κ.Ο.Α.

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι ο Κ.Ο.Α. με την παρούσα δομή του δεν μπορεί πλέον να προσφέρει στο αθλητισμό. Ο διορισμός προσώπων μέσα από κομματικές λίστες δεν υποβοηθά τον αθλητισμό. Η ερασιτεχνική δομή του Διοικητικού Συμβουλίου δεν παρέχει τα εχέγγυα για πρόοδο.

Ο Πρόεδρος του Κ.Ο.Α. πρέπει να έχει αυξημένα δικαιώματα και ευθύνες από τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Πρέπει να ασχολείται αποκλειστικά με το Κ.Ο.Α. και να καθορίζει τη πολιτική του.

Επαναλαμβάνω ας μη περιμένουμε από ερασιτέχνες, όση καλή διάθεση και αν διαθέτουν όσο αξιόλογοι και αν είναι να προσφέρουν τα αναμενόμενα.

Δεν μπορεί να διαχειρίζονται τα εκατομύρια του προϋπολογισμού με την καλή πίστη του ερασιτέχνη ή με την καλή διάθεση του για μια τριετία διορισμένου συμβούλου.

Τώρα που έχουμε εκλογές και όλοι οι υποψήφιοι έχουν στα διάφορα προγράμματα τους και το αθλητισμό είναι καλό να μελετήσουν και τη όλη δομή του Κ.Ο.Α.

ΟΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Κ.Ο.Ε.Α.Σ. Κ.Ο.Α. Κ.Ο.Ε.

Σίγουρα οι Γυμναστικοί Σύλλογοι από μόνοι της δεν μπορεί να λειτουργήσουν και να επιτύχουν στους σκοπούς τους.

Χρειάζονται την βοήθεια, οικονομική και ηθική της Κ.Ο.Ε.Α.Σ. του Κ.Ο.Α. και της Κ.Ο.Ε.

Είναι καλό να χαιρόμαστε για τις διακρίσεις μας. Είναι καλό να μεταφέρουμε τη σημαία μας σε όλα τα γήπεδα του κόσμου με τους αθλητές.

Εάν όμως δεν κοιτάξουμε ξεχωριστά τους Γυμναστικούς συλλόγους που αποτελούν τον πυρήνα του κλασσικού αθλητισμού θα βρεθούμε μια μέρα αντιμέτωποι τεράστιων προβλημάτων.

Οι προϋπολογισμοί των Γυμναστικών Συλλόγων καλύπτονται σχεδόν στη ολότητα τους μέσα από το προϋπολογισμό του Κ.Ο.Α.

Οι ανάγκες των αθλητών συνεχώς αυξάνονται. Δυστυχώς όμως οι επιχορηγήσεις παραμένουν οι ίδιες.

Πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός για να αυξηθούν οι επιχορηγήσεις προς τους Γυμναστικούς Συλλόγους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους σκοπούς τους.

Ο ανταγωνισμός, με την καλή πάντοτε έννοια και μέσα σε αθλητικά πλαίσια, είναι τεράστιος. Πιο εύκολα η νεολαία στρέφεται στα ομαδικά αθλήματα και με μεγαλύτερη δυσκολία στο στίβο. Η αιτία είναι προφανής. Η διάκριση στο στίβο είναι πολύ δύσκολη και η προσπάθεια είναι μεγαλύτερη και μακροχρόνια. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχουν και καλύτερα κίνητρα.

Η προσπάθεια είναι συλλογική γι' αυτό και απευθύνομαι σε όλους τους εμπλεκόμενους για να δουν με μεγαλύτερη προσοχή τα αιτήματα μας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Λεπτομερή ανάλυση των οικονομικών του Συλλόγου θα δείτε στις οικονομικές καταστάσεις που έχουν ετοιμαστεί από τον ελεγκτικό οίκο Deloitte τους οποίους   ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε σε σχέση με τις οικονομικές καταστάσεις είμαι έτοιμος να δώσω απαντήσεις τόσο εγώ όσο και οι ελεγκτές του Συλλόγου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Τέλος θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω ξανά τους   αθλητές και προπονητές   του Συλλόγου μας, που θυσιάζοντας πολύτιμο χρόνο από την προσωπική τους ζωή και την εργασία τους, κρατούν το Γ.Σ.Π. ψηλά στο χώρο του αθλητισμού.   Είναι προς πίστη   τους και πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους.

Ευχαριστίες ιδιαίτερες στο Γενικό Διευθυντή και το προσωπικό του Γ.Σ.Π. για τη μεγάλη προσπάθεια τους να λειτουργήσει σωστά τόσο ο σύλλογος, όσο και το αθλητικό μας κέντρο.

Ευχαριστίες ιδιαίτερα στα τρία   σωματεία της Λευκωσίας ΑΠΟΕΛ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά και τη διαχειριστική επιτροπή   του σταδίου, για την άψογη συνεργασία.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Στίβου, αποτελείται από τους Γυμναστικούς Συλλόγους. Η   συνεργασία είναι πολύ   καλή διότι ο στόχος είναι κοινός.

Έχω αφήσει τελευταίους τους συνεργάτες μου στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η μεταξύ μας συνεργασία ήταν άριστη και τα προβλήματα επιλύοντο κατόπιν γόνιμου διάλογου. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Επειδή έχω πει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής αναμένω τη κριτική και τις παρατηρήσεις σας.

Ευχαριστώ.

Δώρος Μ. Ιωαννίδης

Πρόεδρος Γ.Σ.Π.