Γενικη Συνέλευση

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 17ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΓΣΠ Κ.ΔΩΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 17ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Αγαπητά μέλη,

Σας καλωσορίζω στην αποψινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.

Πριν λίγες μέρες στις 6 Οκτωβρίου έκλεισαν 12 χρόνια από την ημέρα που λειτούργησαν οι νέες μας εγκαταστάσεις. Ο Σύλλογος μας όμως έχει 117 χρόνια ιστορίας.

Στα 117 χρόνια ζωής του ο Σύλλογος μας διακρίθηκε, τιμήθηκε και κυρίως καταξιώθηκε στις συνείδηση των φιλάθλων ότι είναι ο Γυμναστικός Σύλλογος που κατ’εξοχήν καλλιεργεί τον κλασσικό αθλητισμό.

Ο Σύλλογος που δίνει την ώθηση αλλά και την λάμψη στον Στίβο. Ο Σύλλογος που μεταφέρει σε όλα τα Στάδια του κόσμου τη σημαία μας. Ο Σύλλογος που βοηθά να ακούγεται το όνομα της Κύπρου σ’ όλες τις Ηπείρου.

Θα διερωτηθείτε γιατί τα αναφέρω όλα αυτά. Για ένα απλό λόγο. Για να επαναφέρω στη μνήμη όλων σας το μέγεθος του κακού που προξένησαν στο κλασσικό αθλητισμό αυτοί που καταδίωξαν με μανία μάλιστα τον Γ.Σ.Π. Αυτοί που σήμερα έγιναν χειροκροτητές των αθλητών μας. Αυτοί που ακόμα και σήμερα με τις ενέργειες και την συμπεριφορά τους βάλλουν εμπόδια στο Γ.Σ.Π.

Έλεγα πάντοτε ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να επαναφέρουμε το στίβο εκεί που του αξίζει.

Σήμερα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε ξεπεράσει και τις δικές μας προσδοκίες.

Για του λόγου το αληθές θα αναφερθώ στα αποτελέσματα κάποιων αθλητών μας στις διεθνείς διοργανώσεις.

Θα αναφερθώ  ονομαστικά σ’ αυτούς, γιατί το θεωρώ υποχρέωση μου μέσα από τη λογοδοσία μου να τους ευχαριστήσω, αλλά και γιατί στο πρόσωπο τους ευχαριστώ όλους τους αθλητές του Γ.Σ.Π., τους προπονητές αλλά και τον Έφορο τους κ.Ντίνο Μιχαηλίδη.

Αρχίζω από τους Αγώνες των Μικρών Κρατών της Ευρώπης. Οι συνεισφορά των αθλητών του Γ.Σ.Π. ήταν μεγάλη. Έξη χρυσά μετάλλια, τέσσερα αργυρά και δύο χάλκινα.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων που έγινε τον Ιούνιο στο Ρεϊκιαβίκ της Ισλανδίας ο Γ.Σ.Π. είχε σημαντική συνεισφορά βαθμών και βοήθησε τη χώρα μας να ανέβει κατηγορία.

Στους κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων η αθλήτρια  Λεοντία Καλλένου πήρε το Χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος, ενώ η Μερόπη Παναγιώτου το χάλκινο μετάλλιο στα 1500 μ.

Στους 11ους Πανευρωπαικούς Αγώνες Νέων που έγιναν στην Τραπεζούντα η Λεοντία Καλλένου με άλμα 1.79, πήρε το αργυρό μετάλλιο και η Μερόπη Παναγιώτου το χάλκινο μετάλλιο στα 1500 μέτρα. Επίσης η Μερόπη ήλθε 5η στα 800 μ. Αυτά ήταν και τα μοναδικά μετάλλια που κέρδισε η Κύπρος.

Ακόμα θέλω να σημειώσω ότι αθλητές του Γ.Σ.Π. σύμφωνα με το κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, ανάλογα με την ηλικία τους, είναι μεταξύ των καλύτερων 30 αθλητών της Ευρώπης.

Είναι οι Μιχάλης Κολοκοτρώνης, ο Μιχάλης Κλατσιάς, ο Απόστολος Τσακκιστός και η Στέλλα Χριστοφόρου.

Στη χρονιά που μας πέρασε τρεις αθλητές μας ο Πέτρος Σοφιανός, ο Μιχάλης Κολοκοτρώνης και ο Μιχάλης Κλατσιάς, σημείωσαν νέα Παγκύπρια ρεκόρ. Ο Σοφιανός στη σφυροβολία, ο Κολοκοτρώνης κατέρριψε τρεις φορές το Παγκύπριο ρεκόρ κάτω των 23 χρόνων στη σφυροβολία και ο Κλατσιάς το Παγκύπριο ρεκόρ Εφήβων στη Δισκοβολία.

Σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις που συμμετείχε η Κύπρος, ο αριθμός των αθλητών του Γ.Σ.Π. ήταν πολύ μεγάλος.

Στα τοπικά πρωταθλήματα τώρα.

Ο Γ.Σ.Π. πρώτευσε στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ανδρών, το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Εφήβων, το Παγκύπριο Εαρινό Πρωτάθλημα «Τα Μάτσεια», τόσο στην κατηγορία Γυναικών, το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Παίδων και το Παγκύπριο Πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου σ’ όλες τις κατηγορίες (Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και Παίδων) εκτός στην κατηγορία Κορασίδων, όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Γυναικών, το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Νεανίδων και το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Κορασίδων. Στα Πρωταθλήματα που καταλάβαμε τη δεύτερη θέση είχαμε μεγάλη αποχή αθλητών λόγω τραυματισμών.

Πιστεύω ότι η χρονιά που μας πέρασε ήταν μια από τις καλύτερες στη μακρόχρονη ιστορία μας.

Οι προοπτικές είναι πολύ μεγάλες και η συνέχεια αναμένεται ακόμη καλύτερη. Βάλαμε τις βάσεις με πολύ κόπο και μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό και είμαστε αισιόδοξοι.

Εδώ θα αναφερθώ ακόμα στους προπονητές του στίβου οι οποίοι για πολλά χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με άριστα αποτελέσματα. Δούλεψαν πιο παλιά κάτω από αντίξοες συνθήκες και τώρα που το έργο τους είναι πιο εύκολο η δουλειά τους φαίνεται καλύτερα.

Ο Γ.Σ.Π. όμως δεν ασχολείται μόνο με τους αθλητές που φέρνουν διακρίσεις στο Σύλλογο. Ασχολούμαστε ιδιαίτερα με το μαζικό κοινωνικό αθλητισμό.

Έχουμε διευθετήσει μεταφορικά μέσα και καθημερινά παιδιά όλων των ηλικιών από την Επαρχία Λευκωσίας, έρχονται στο Γ.Σ.Π. για να γυμναστούν και να απολαύσουν τις εγκαταστάσεις μας.

Σε κανένα από τα παιδιά ο Γ.Σ.Π. δεν χρεώνει έστω και ένα σεντ. Αντίθετα πληρώνουμε την μεταφορά τους, τους Γυμναστές και το αθλητικό τους υλικό σε μια προσπάθεια μας να τους κάνουμε να αγαπήσουν το στίβο.

Δυστυχώς σ’ αυτή τη προσπάθεια είμαστε μόνοι. Δεν βρίσκουμε ανταπόκριση από τους αρμοδίους ή από αυτούς που χρίζονται ξαφνικά αρμόδιοι. Είναι γι’ αυτό που εγώ έπαυσα  να ασχολούμαι μαζί τους και το ίδιο λέγω στους συνεργάτες μου. Η μόνη παράκληση μου στους αυτόκλητους σωτήρες του αθλητισμού μας είναι να δέχονται τις συμβουλές ενός συλλόγου που έχει πείρα 117 χρόνων στον αθλητισμό.

 

Αγαπητά μέλη του Γ.Σ.Π.,

Έδωσα μεγάλη έμφαση και πολλές λεπτομέρειες για το στίβο οι οποίες λογικά δεν χρειάζονται στη λογοδοσία του Προέδρου. Το έκαμα όμως σαν οφειλόμενο φόρο τιμής στους αθλητές μας, τους προπονητές μας και τους παράγοντες που ασχολούνται με το Στίβο.

Δυστυχώς για τον αθλητισμό μας ζούμε σε μια χώρα που παρά το ότι έχουμε τεράστια παράδοση στον κλασσικό αθλητισμό, δεν έχουμε αθλητική παιδεία.

Ζούμε σε μια χώρα που τα πάντα κινούνται γύρω από το ποδόσφαιρο. Ένα άθλημα στο οποίο είμαστε στον πάτο της Ευρώπης και πρωταγωνιστούμε στην εξαγωγή συναλλάγματος. Διατίθενται τεράστια ποσά από την πολιτεία στις ποδοσφαιρικές ομάδες για να φέρνουν ποδοσφαιριστές από όλες τις χώρες του κόσμου. Εάν μέρος, μικρό μέρος των χρημάτων αυτών εδίδετο στο στίβο, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη καλύτερα. Ας αναλογιστούν αυτοί που εγκρίνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς για τον αθλητισμό και ας μας πουν, τι κέρδος έχει ο Κύπριος πολίτης από τα χρήματα που διατίθενται κάθε χρόνο για τον αθλητισμό. Πόσα χρήματα επενδύονται και μένουν μακροπρόθεσμα στο τόπο μας και πόσα εξανεμίζονται σε αγορές ποδοσφαιριστών. Ένα μόνο σας λέγω. Φανταστείτε να μην υπήρχαν οι Γυμναστικοί Σύλλογοι. Διερωτηθήκατε που θα είμαστε? Θα αισθάνεστο περηφάνια για τον αθλητισμό μας αν Κυπροποιούσαμε κάποιους αθλητές από την Αφρικανική Ήπειρο και τους στέλλαμε στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Απευθύνεται κυρίως σ’ αυτούς που διαχειρίζονται  τα χρήματα του Κύπριου Φορολογούμενου. 

 

Γήπεδο Ποδοσφαίρου

Κάθε χρόνο γίνονται προσπάθειες για να καλυτερεύσουν οι εγκαταστάσεις μας. Όμως όπως ανάφερα προηγουμένως, ήδη το γήπεδο έχει συμπληρώσει 12 χρόνια λειτουργίας. Τα έξοδα συντήρησης είναι μεγάλα. Για να μπορέσεις να συντηρήσεις το γήπεδο και να το έχεις σε άριστη κατάσταση, χρειάζεται εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και αρκετά χρήματα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες εμείς προσπαθούμε να καλυτερεύουμε τις εγκαταστάσεις μας. Ήδη σε συνεργασία με τα τρία σωματεία που χρησιμοποιούν το γήπεδο, προχωρούμε στη τοποθέτηση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αθλητικών αγώνων και εισιτηρίων. Για να σας υπενθυμίσω είναι το σύστημα που ανέλαβαν να τοποθετήσουν, όταν εγίνετο η συζήτηση για το Νόμο για τη Βία στη Βουλή. Είναι το σύστημα που ανέλαβαν να εγκαταστήουν όταν εγίνοντο  οι συσκέψεις για τη Βία στο Προεδρικό Μέγαρο και οι ειδήμονες έδιναν υποσχέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Φυσικά όπως αναμένετο «ουδέν έπραξαν», αντίθετα, «εκώφευσαν». Αυτό το σύστημα ανέλαβαν να τοποθετήσουν το ΑΠΟΕΛ, η ΟΜΟΝΟΙΑ και ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τις ομάδες και τους φιλάθλους τους. Φυσικά εζητήθη και η οικονομική βοήθεια του Κράτους. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε απάντηση.

Επίσης έχουμε προχωρήσει στην αναβάθμιση της Δυτικής Κερκίδας με νέες καρέκλες οι οποίες θα περικλείονται από ειδικό γυαλί. Έχουν παραγγελθεί οι καρέκλες και θα τοποθετηθούν πριν το τέλος του χρόνου.

Με τα σωματεία ΑΠΟΕΛ, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, έχουμε άριστη συνεργασία και έχουμε ετοιμάσει νέα συμφωνία διάρκειας 10 χρόνων, η οποία εδόθηκε ήδη στα σωματεία.

Εδώ πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα σωματεία του ΑΠΟΕΛ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, για τη βοήθεια που είχαμε για τη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών τους αγώνων.

Εκείνους όμως που πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα είναι το Γενικό Διευθυντή του Γ.Σ.Π., κ,Φοίβο Κωνσταντινίδη και όλο το προσωπικό. Όλοι τους,  το καλοκαίρι θυσιάζοντας τις διακοπές τους κάτω από τον καύσωνα, διοργάνωσαν τέλεια τους Ευρωπαϊκούς αγώνες με αποτέλεσμα να γίνονται τα καλύτερα σχόλια από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και τους παρατηρητές. Δεν είναι εύκολο να ετοιμαστεί ένα γήπεδο το καλοκαίρι με τις συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο, για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες και είναι ακόμα πιο δύσκολο να ετοιμαστεί για τους αγώνες του ChampionsLeague.

Με την πρόκριση της Α.Ε.Κ. Λάρνακας στους Ομίλους του EuropaLeague, το Συμβούλιο του Γ.Σ.Π., παραχώρησε το γήπεδο στην Α.Ε.Κ., αφού προηγουμένως τα τρία σωματεία της Λευκωσίας ΑΠΟΕΛ, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ που διαχειρίζονται το γήπεδο, έδωσαν με μεγάλη προθυμία τη συγκατάθεση τους.

Μετά τα τραγικά γεγονότα στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, ο Γ.Σ.Π. αποφάσισε σε συνεργασία με τα σωματεία ΑΠΟΕΛ, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ να λειτουργεί σε όλους τους αγώνες αποκλειστικά με γεννήτρια, για να συμβάλλει κατά το δυνατόν στην όλη προσπάθεια εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Γ.Σ.Π. διαβεβαίωσε την ΑΗΚ ότι θα χρησιμοποιηθεί η παροχή από το ηλεκτρικό σύστημά της μόνο σε περίπτωσης βλάβης στη γεννήτρια του Σταδίου. Πρέπει να τονιστεί ότι η ΑΗΚ διαβεβαίωσε, από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης του προβλήματος τον Γ.Σ.Π., ότι θα του παρέχει απρόσκοπτα ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Γ.Σ.Π. ευχαρίστησε δημόσια τόσο την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου όσο και τα Σωματεία για τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια εφαρμογής ενεργειακής πολιτικής, που θα βοηθήσει στη δύσκολη εποχή που διανύουμε.

 

Τριμηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο              

Τα μέλη μας ενημερώνονται για το Σύλλογο μέσα από το Τριμηνιαίο Ενημερωτικό μας Δελτίο. Ήδη η ανταπόκριση για το ενημερωτικό δελτίο είναι μεγάλη και είναι πρόθεσή μας να αποστέλλεται στα σχολεία και σε άλλους οργανισμούς.

Σε μια προσπάθεια να καλυτερεύσουμε ακόμη την έκδοση, ζητούμε από όσους ενδιαφέρονται να αποστέλλουν τα δικά τους άρθρα και εισηγήσεις γύρω από το στίβο και τον αθλητισμό, ώστε με τη δημοσίευση τους να ακούγονται όλες οι απόψεις.

Μάλιστα ζητείτε από τους παλαιότερους αθλητές να μας αποστέλλουν τις δικές τους αφηγήσεις και φωτογραφικό υλικό για να δημοσιεύονται και να μαθαίνουν οι νεότεροι την ιστορία του Γ.Σ.Π.

Αυτά τα λίγα έχω να σας πω και να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την εμπιστοσύνη που εδείξετε στο πρόσωπο μου και στους συνεργάτες μου στις τελευταίες εκλογές. Τους συνεργάτες μου στο Συμβούλιο ευχαριστώ ιδιαίτερα για την άριστη μεταξύ μας συνεργασία.

Είμαι στη διάθεση σας για να απαντήσω σε όποιες ερωτήσεις ή απορίες έχετε.

Για το οικονομικό δεν έκαμα οποιανδήποτε αναφορά, διότι σας έχει παραδοθεί λεπτομερής αναλυτική κατάσταση των οικονομικών από τους ελεγκτές του Συλλόγου. Εάν έχετε οποιανδήποτε απορία είμαι και πάλι στη διάθεσή σας.

 

Σας ευχαριστώ

Δώρος Μ.Ιωαννίδης

Πρόεδρος Γ.Σ.Π.