Μεγάλες Δόξες του ΓΣΠ

Χαράλαμπος Νικολαϊδης

CharalambosNikolaidesΗ λέξη φίλαθλος είναι λίγη για να αποδώσει την μεγάλη του αγάπη για τον αθλητισμό και τη γυμναστική και την αθλητική δράση γύρω σ'αυτά του Χαράλαμπου Νικολαϊδη, που άρχισε από τα πολύ νεανικά του χρόνια.

Νικητής στους πρώτους Παγκυπρίους του 1896 στη Λεμεσό, στον δρόμο των 800μ και είχε επιλεγεί μαζί με τον Αναστάση Ανδρέου να αντιπροσωπεύσουν την Κύπρο στους Πανελλήνιους αγώνες της χρονιάς.

Πανελληνιονίκης στον δρόμο των 400μ και νικητής πρώτος και δεύτερος σε πολλά αγωνίσματα σε αγώνας στην Ελλάδα την εποχή εκείνη. Ήταν ένας πολυσύνθετος αθλητής και το όνομα του αναφέρεται σε όλες τις αθλητικές στήλες των εφημερίδων της Ελλάδας, των χρόνων που παρέμενε στην Αθήνα ως σπουδαστής της γυμναστικής.

Η Εφορεία των σχολείων της Λευκωσίας, που διέβλεψε στο πρόσωπο του τον μεγάλο σκαπανέα της Γυμναστικής και της αθλητικής ιδέας, τον έστειλε με υποτροφία στην Αθήνα να σπουδάσει Γυμναστική. εκεί στην Σχολή των γυμναστών διέπρεψε και αν η Κύπρος δεν είχε άμεση ανάγκη από τις υπηρεσίες του, ο Χαράλαμπος Νικολαϊδης θα πήγαινε για ανώτερες γυμναστικές σπουδές στην Ευρώπη με υποτροφία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Γύρισε στην Λευκωσία μετά τις σπουδές του και από τότε άρχισε την γυμναστική του δράση. Ήταν ο πρώτος στην Κύπρο που έβαλε την γυμναστική πάνω σε επιστημονικές βάσεις και δίδαξε συστήματα γυμναστικής που κυριολεκτικά κατέπληξαν.

CharalambosNikolaides