Μεγάλες Δόξες του ΓΣΠ

Ιωάννης Φαραζής

FarazisΓεννήθηκε στην Πάνω Ζώδια το 1916. Μέλος της μεγαλύτερης και πλουσιότερης κοινότητας, γνωστής ως ¨Λούτσιο¨. Από μικρός ασχολήθηκε με τη γεωργία και κτηνοτροφία. Μεταπολεμικώς διορίστηκε, λόγω των αθλητικών του ικανοτήτων, υπάλληλος στα δημόσια έργα.

Άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό το 1939, σε ηλικία 23 χρόνων, με πρώτη συμμετοχή σε παναγροτικούς αγώνες, οι οποίοι κατά την περίοδο εκείνη αποτελούσαν εθνική εκδήλωση. Το ξεκίνημα του υπήρξε ουσιαστικά το αποτέλεσμα ενός στοιχήματος και μια μακράς συζήτησης που είχε με συγγενικό του πρόσωπο στο κατά πόσο μπορούσε να καλύψει μια απόσταση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η δοκιμή που έγινε απέδειξε ότι οι δυνάμεις του ήταν ανεξάντλητες και ταυτόχρονα εξαιρετικές. Με τις πρώτες του συμμετοχές και νίκες ξέσπασε ο Β΄Παγκόσμιος πόλεμος που τον κράτησε μακριά από τις αθλητικές εκδηλώσεις. Οι εργασίες όμως με τις οποίες ασχολείτο αποτελούσαν την καλύτερη προετοιμασία και προπόνηση για μελλοντικές αθλητικές αναμετρήσεις.

Με το τέλος του πολέμου η παρουσία του σε αγροτικούς αγώνες συνεχίζεται και οι επιδόσεις του δεν αφήνουν αδιάφορους τους αθλητικούς παράγοντες της Λευκωσίας, που τον περιλαμβάνουν στον κατάλογο των αθλητών του Γυμναστικού Συλλόγου ¨Τα Παγκύπρια¨. Το 1947 συμμετέχει στους Πανελλήνιους αγώνες που έγιναν στην Κύπρο και κερδίζει δυο πρώτες νίκες στον δρόμο 10 και 20 χιλιομέτρων. Ο δρόμος των 20 χιλιομέτρων αποτελούσε τότε την μεγαλύτερη απόσταση που διέτρεχαν αθλητές στην Κύπρο και χαρακτηριζόταν σαν μαραθώνιος. Τον ίδιο χρόνο μετέχει με επιτυχίες στους αγώνες απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου που γίνονται στη Ρόδο. Το ίδιο επιτυχής ήταν και η εμφάνιση του στους Παγκύπριους αγώνες του 1950 που έγιναν στην Αθήνα.

Από το 1948 μέχρι το 1963 κέρδισε 10 πρώτες νίκες σε Παγκύπριους αγώνες. Από αυτές οι οκτώ ήταν νίκες στο αγώνισμα του μαραθωνίου και οι δυο στον δρόμο 10 χιλιομέτρων. Η τελευταία συμμετοχή του σε Παγκύπριους αγώνες ήταν το 1963 όταν πρώτευσε στον μαραθώνιο.

Ένα τραγικό γεγονός τον ανάγκασε να κρατηθεί μακριά από τους στίβους για το υπόλοιπο της ζωής του. Συγκεκριμένα επιστρέφοντας από την Λευκωσία στην κοινότητα του, βρέθηκε μπροστά σε δυστύχημα. Στην προσπάθεια του να βοηθήσει το θύμα, διαπίστωσε ότι ο νεκρός ήταν ένα από τα παιδιά του.