Μεγάλες Δόξες του ΓΣΠ

Ιωάννης Ταλιάνος

IoannisTalianosΓεννήθηκε το 1901. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Λόγω των επιδόσεων του στον αθλητισμό και στα μαθήματα, προωθήθηκε από τον διευθυντή του Κάνον Νιούχαμ σε κυβερνητική εργασία (Κτηματολόγιο)

Υπήρξε πολυσύνθετο αθλητικό ταλέντο με επιδόσεις που ξεπέρασαν τα κυπριακά όρια. Το ήθος και οι επιδόσεις μαζί με το πάθος για τον αθλητισμό τον κατέστησαν πραγματικό ίνδαλμα των συναθλητών και συνανθρώπων του. Γι΄αυτά του τα χαρίσματα τιμήθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (1988) με την ανώτατη αθλητική διάκριση.

Με τον αθλητισμό ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια. Προτού ακόμη αποφοιτήσει, σαν αθλητής του Συλλόγου της Λευκωσίας (ΓΣΠ), κέρδισε στους 12ους Παγκύπριους αγώνες (1919) το αγώνισμα του άλματος εις ύψος. Στους 13ου Παγκύπριους αγώνες του 1922 πρώτευσε τόσο στο άλμα εις ύψος (1.70μ όσο και στον δρόμο 110μ με εμπόδια (17'' 4/5). Τα ίδια αγωνίσματα κέρδισε και στους 14ους Παγκύπριους αγώνες το 1923.

Τον επόμενο χρόνο, σαν μέλος της ομάδας της Λευκωσίας βρέθηκε στην Αθήνα για συμμετοχή στους 16ους Πανελλήνιους αγώνες. Έτσι η συμμετοχή του στους ετήσιους Παγκύπριους αγώνες ήταν αδύνατη. Η παρουσία του στους Πανελλήνιους αγώνες αποτέλεσε σταθμό στην αθλητική του σταδιοδρομία. Κέρδισε δυο πρώτες νίκες στους δρόμους μετ' εμποδίων (110μ και 400μ) και μια δεύτερη (άλμα εις ύψος). Στον προκριματικό των 400μ με εμπόδια, δημιούργησε νέα πανελλήνια επίδοση (65''.0) την οποία βελτίωσε στον τελικό (64''.6). Με τις νίκες του αυτές βοήθησε την τετραμελή ομάδα της Λευκωσίας να κερδίσει την πρώτη θέση στη γενική βαθμολογία των πανελληνίων αγώνων.

Λόγω ακριβώς των εξαιρετικών του επιδόσεων, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τον περιέλαβε στην προολυμπιακή ομάδα για την Ολυμπιαάδα του Παρισιού (1924). Ο τελικός καταρτισμός της ομάδας έγινε ύστερα από πανελλήνιους προκριματικούς αγώνες στο στάδιο των Αθηνών (4,5 Ιουνίου 1924). Πρώτευσε και στα δυο αγωνίσματα του με νέες πανελλήνιες επιδόσεις.

Σαν μέλος της Ολυμπιακής ομάδας πήρε μέρος στην 3η σειρά προκριματικών αγώνων και κατέλαβε την 3η θέση με χρόνο 17''.0 στα 110μ μετ' εμποδίων. Στη ίδια σειρά αγωνίστηκε και στο δεύτερο του αγώνισμα στο οποίο δημιούργησε νέα πανελλήνια επίδοση (61''.6). Μαζί με τους συναθλητές του Κ. Παντελίδη, Α. Παπαφίγκο και Α. Καραγιάννη, δημιούργησαν πανελλήνια επίδοση στη σκυταλοδρομία 4 x 100μ στην οποία κατέλαβαν την 4η θέση στον πρώτο ημιτελικό. Στους Πανελλήνιους αγώνες που έγιναν στην Κύπρο το 1925 κέρδισε δυο δεύτερες νίκες (άλμα εις ύψος και 110μ μετ' εμποδίων). Κατά την περίοδο των αγώνων αυτών και συγκεκριμένα σε γιορταστική εκδήλωση στο στάδιο της Λευκωσίας (20 Απριλίου 1925), κατέρριωε μαζί με τον Ελλαδίτη συναθλητή του Ι. Καριοφύλλη την πανελλήνια επίδοση στο άλμα εις ύψος (1.78μ). Για τυπικούς κυρίως λόγους - οι αγώνες ήταν εκδήλωση επιδείξεων- δεν αναγνωρίστηκε η επίδοσή του σαν πανελλήνια.

Τα αθλητικά του βήματα ακολούθησαν πιστά τα παιδιά του Κώστας (ποδόσφαιρο) και Γλαύκος (110μ και 400μ μετ' εμποδίων).