Μεγάλες Δόξες του ΓΣΠ

Ηρώ Τσαγγαρίδου Μιτσίδου

Iro-MitsidouΗ μεγαλύτερη μεταπολεμική γυναικεία αθλητική φυσιογνωμία της Κύπρου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 3/1/1931.

Άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό όταν φοιτούσε ακόμη στο δημοτικό σχολείο. Σε ηλικία 11 χρόνων μπήκε στην προγυμνασιακή του Παγκυπρίου Γυμνασίου που λειτουργούσε για πρώτη φορά. Εκεί έκανε προπόνηση σε μια τάφρο που βρισκόταν στον χώρο.

Από την πρώτη τάξη του Γυμνασίου μέχρι και την έκτη, κέρδιζε 4 πρώτες νίκες στους εσωτερικούς αγώνες του σχολείου (δρόμους ταχύτητας και άλματα)

Στους Παγκύπριους αγώνες που ξανάρχισαν να γίνονται από το 1947, δεν είχε την ευκαιρία να συμμετέχει γιατί ο Δρ. Κ. Σπυριδάκης, γυμνασιάρχης τότε του Παγκυπρίου Γυμνασίου, δεν επέτρεπε η συμμετοχή του σχολείου επειδή , για λόγους αρχής, δεν ήθελε συμμετοχή στους αγώνες των ιδιωτικών σχολών μέσης παιδείας.

Το 1949 συμμετείχε στους Πανελληνίους αγώνες στίβου με την μεικτή Κυπριακή ομάδα η οποία επιλέγει ύστερα από ειδικούς αγώνες. Κέρδισε το άλμα εις μήκος με 4.78μ πηδώντας με άσπρα πάνινα παπούτσια γιατί οι ειδικοί κανονισμοί όριζαν συμμετοχή σε ένα αγώνισμα, οι δε αθλητές αγωνίζονταν με συνηθισμένα παπούτσια γυμναστικής.

Στους 34ους Παγκύπριους αγώνες το 1949, σαν αθλήτρια του Γ.Σ. Παγκύπρια, κέρδισε τρεις πρώτες νίκες και αναδείχθηκε πολυνίκης αθλήτρια των αγώνων. Τον επόμενο χρόνο στους 35ους αγώνες πρώτευσε στο άλμα εις ύψος. Το πρόγραμμα των παγκυπρίων αγώνων του 1951 δεν περιλάμβανε αγωνίσματα γυναικών. Το 1952 άρχισαν να γίνονται οι Παγκύπριοι αγώνες γυναικών σε διαφορετικές ημερομηνίες από αυτούς των ανδρών. Τον χρόνο αυτό, η Ηρώ, βρίσκεται στη Γαλλία για σπουδές στη μουσική και δεν συμμετέχει στους αγώνες. Στους 2ους Παγκύπριους αγώνες γυναικών το 1953, κέρδισε τρεις πρώτες νίκες στα άλματα εις μήκος και ύψος και στα 80μ εμπόδια.

Οι μεγαλύτερες όμως διακρίσεις της ήταν αυτές του 1947 και 1948. Στους Πανελλήνιους αγώνες που έγιναν στην Κύπρο το 1947, ανεδείχθη πολυνίκης αθλήτρια με τρεις πρώτες νίκες (άλμα εις μήκος στο οποίο δημιούργησε νέα πανελλήνια επίδοση με 5.13 1/2μ, στον δρόμο 100μ και στο άλμα εις ύψος.

Το 1948 μαθήτρια τότε στην Ε' Γυμνασίου, λαμβάνει μέρος στους 13ους Πανελλήνιους αγώνες γυναικών στο Παναθηναϊκό στάδιο και αναδεικνύεται η μορφή των αγώνων. Κερδίζει τρεις πρώτες νίκες (άλμα εις μήκος, άλμα εις ύψος και 60μ). Κερδίζει επίσης τον τίτλο της πολυνίκους αθλήτριας και την πρόκρισή της για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνονταν στο Λονδίνο. Για λόγους που δεν είναι γνωστοί όμως, δεν περιλήφθηκε τελικά στον κατάλογο της ολυμπιακής αποστολής.

Ο γυμνασιάρχης της Δρ. Κ. Σπυριδάκης, όταν πληροφορήθηκε τις επιτυχίες της, έστειλε τηλεγράφημα με το οποίο χαρακτήριζε τις νίκες της περήφανες.

Παράλληλα με τον κλασσικό αθλητισμό, η Ηρώ ασχολήθηκε και με την πετόσφαιρα. Υπήρξε αρχηγός της ομάδας του Γ.Σ. "Παγκύπρια" που κέρδισε το παγκύπριο πρωτάθλημα το 1953.

Η Ηρώ αργότερα συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 1988 είχε διοριστεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Η Ηρώ Μιτσίδου υπήρξε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου "Τα Παγκύπρια".

retro