Μεγάλες Δόξες του ΓΣΠ

Διαγόρας Νικολαϊδης

DiagorasNikolaidesΒάδισε στα βήματα του μεγάλου του πατέρα, κληρονόμησε την αγάπη του για τον αθλητισμό από αυτόν. Γεννήθηκε το 1906 και πέθανε το 1968. Νίκησε στους Παγκυπρίους του 1924 στη σφαιροβολία και αμέσως μετά πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει Γυμναστικός. Όσο καιρό σπούδαζε, συνέχισε να γυμνάζεται. Το 1926 έλαβε μέρος στους Δελφικούς Αγώνες και ήρθε πρώτος στο πένταθλο.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε νεαρή ηλικία και γύρισε στην Κύπρο. Δυστυχώς όμως, επαγγελματίας γυμναστικός πια, δεν μπορούσε να λαμβάνει μέρος στους αγώνες. Δεν έπαψε όμως να γυμνάζεται και χρόνια αργότερα έριχνε τον δίσκο πέρα από 40μ.

Φυσικά αν ο Διαγόρας μπορούσε να λάβει μέρος σε αγώνες θα ήταν σίγουρα πρώτος νικητής στον δίσκο και στη σφαίρα και για χρόνια πρωταθλητής.

Παρόλο όμως που ήταν αδύνατο να ασχοληθεί άμεσα με τον αθλητισμό, αυτό δεν τον σταμάτησε από το να δώσει όλες του τις δυνάμεις για αυτόν ως καθηγητής Γυμναστικής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και μετέπειτα προϊστάμενος Σωματικής Αγωγής. Ο Διαγόρας Νικολαϊδης διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου "Τα Παγκύπρια" ΓΣΠ από 1960 μέχρι το 1968. Ηταν μέλος το Συμβουλίου από το 1940.

ΤΟ 1929 ίδρυσε το Α' Σώμα Προσκόπων Λευκωσίας και μαζί μια ομάδα κυνηγών, ίδρυσαν τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λευκωσίας του οποίου διετέλεσε πρόεδρος το 1965. Το 1930 ίδρυσε προσκοπικές και μαθητικές κατασκηνώσεις και το 1932 τον Ορειβατικό Σύνδεσμο. Από το 1953 μέχρι και το 1966 ήταν μέλος της Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ. Υπήρξε ταμίας της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ Κύπρου (Τ.Ε.Σ.Κ.) και μέλος της κεντρικής επιτροπής του Τμήματος Σωματικής Αγωγής του τότε Ελληνικού Γραφείου Παιδείας. Το 1960 διορίστηκε προϊστάμενος σωματικής αγωγής

Diagoras-Nikolaides