Μεγάλες Δόξες του ΓΣΠ

Γεώργιος Σκουταρίδης

Andreas SkoutaridesΓεννήθηκε το 1885 και πέθανε το 1962. Φοίτησε σε γυμνάσιο των Αθηνών και παρακολούθησε σπουδές στον τομέα της οινοβιομηχανίας. Κατά την διάρκεια των σπουδών του ασχολήθηκε με τον αθλητισμό.

Οι επιδόσεις του υπήρξαν εντυπωσιακές. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας στον δρόμο 110μ με εμπόδια, το άλμα εις μήκος και στον δρόμο 100μ. Στους Γ' Πανελλήνιους αγώνες του 1904, κέρδισε πρώτη νίκη στον δρόμο 110μ με εμπόδια (19''.0) και δεύτερη νίκη στους Ε' Πανελλήνιους του 1906 στο ίδιο αγώνισμα. Τον ίδιο χρόνο πήρε μέρος στη έκτακτη Ολυμπιάδα των Αθηνών.

Τον επόμενο χρόνο πρώτευσε σε αγώνες που έγιναν προς τιμή του βασιλικού ζεύγους της Ιταλίας (29.03.1907). Στους Στ' Πανελλήνιους αγώνες του 1907 πρώτευσε τόσο στον δρόμο 110μ με εμπόδια (17''.8), όσο και στο άλμα εις μήκος (6,01μ). Τις ίδιες επιτυχίες είχε και στους ΙΑ' Πανιώνιους αγώνες με 6.14μ στο άλμα εις μήκος και 17''.8 στα εμπόδια.

Τις μεγαλύτερες επιτυχίες στον αθλητισμό είχε κατά την διάρκεια του Ολυμπιακού χρόνου 1908. Πρώτευσε κατά τη διάρκεια των Ζ' Πανελληνίων αγώνων στο άλμα εις μήκος με 6.35μ και στον δρόμο 110μ με εμπόδια, αγώνισμα στο οποίο κατέρριψε την πανελλήνια επίδοση με 16''.6. Με τις νίκες του αυτές περιελήφθη στην Ελληνική Ολυμπιακή ομάδα και πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου. Το 1909 ήταν το τελευταίο έτος της σταδιοδρομίας του ως αθλητής. Πρώτευσε στους ΙΓ' Πανιώνιους αγώνες στο άλμα εις ύψος άνευ φόρας και στους Η' Πανελλήνιους αγώνες ως μέλος της ομάδας σκυταλοδρομίας.

Τον επόμενο χρόνο διορίστηκε προπονητής των αθλητών του Γυμναστικού Συλλόγου Παγκύπρια (Γ.Σ.Π.). Για δεκαετίες προετοίμαζε τη νεολαία της Λευκωσίας, στην οποία μεταλαμπάδευε τις γνώσεις, την αγάπη και την πείρα που απέκτησε κατά την μακροχρόνια αθλητική του σταδιοδρομία.

Skoutarides